consiliere psihologica

Ce este consilierea psihologică?

Consilierea psihologică reprezintă un tip de intervenție psihologică ce se întinde pe o perioadă de timp de durată scurtă sau medie și are ca scop prevenirea sau remiterea anumitor probleme personale cognitive, emoționale sau/și comportamentale și restabilirea echilibrului psihologic.

Problemele abordate pot varia foarte mult de la individ la individ, și includ probleme de natură educațională, profesională, familială, socială, psihoemoțională etc.

Procesul de consiliere nu este un proces în cadrul căruia consilierul oferă sfaturi clientului din ipostaza de expert.

Consilierul îl însoțește pe client pentru a conștientiza împreună problemele ce generează dezechilibrul psihic și cauzele ce au condus la apariția acestora. Astfel, o serie de soluții pot fi explorate și implementate. Rezultatul va fi adaptarea mai eficientă la realitate, deciziile acționale aparținând în exclusivitate clientului.

Ce diferențiază consilierea psihologică de psihoterapie?

Consilierea psihologică și psihoterapia reprezintă două procese foarte similare, însă există unele aspecte ce le diferenţiază:

Consilierea are cel mai adesea un rol preventiv. Consilierea se centrează preponderent pe problematica prezentă a clientului.

Psihoterapia are rolul curativ. Probleme specifice psihoterapiei sunt cele din sfera sănătății psihice, a celei somatice și psihosomatice, tulburările alimentare, adicţiile, tulburările de identitate, trauma, pierderea etc.

Psihoterapia implică explorarea mai amplă a trecutului clientului şi analizarea așteptărilor cu privire la viitor.

Psihoterapia reprezintă o intervenție ce presupune o durată de timp mai lungă, deoarece problemele asistate au un grad de complexitate mai ridicat.