parenting

Consiliere părinţi (parenting)

A fi părinte este unul dintre cele mai dificile roluri pe care şi le poate asuma cineva.

Termenul de „parenting” este folosit azi pentru a denumi tot ceea ce este legat de creșterea și îngrijirea copilului. Este un cuvânt care acoperă o multitudine de aspecte, de la îngrijirea propriu-zisă a copilului (alimentație, igienă etc), până la comunicarea cu cei mici sau disciplinarea lor.

Din clipa în care se naşte, schimbările ce apar în dezvoltarea copilului ne uimesc şi ne sperie deopotrivă. De la primul zâmbet, primii paşi, primele cuvinte şi primele semne de socializare, copilul trece într-un interval scurt de timp de la copilăria mică (0-3 ani), în care era total dependent de părinţi, către copilăria mijlocie, când învaţă să fie independent, să-şi folosească imaginaţia, să fie curios, să-şi exerseze autocontrolul şi să-şi dezvolte abilităţile motrice şi cognitive.

Urmează apoi adolescenţa, care este perioada de tranziţie a copilului către maturitate, o perioadă plină de transformări pe diferite niveluri: fizic, psihic, cognitiv, social.

Fiecare etapă de dezvoltare a copilului are particularităţile sale, pe care aflându-le vom putea întelege ceea ce se întâmpla cu copilul nostru.